Per què En Comú Podem triplica vots respecte a Catalunya sí que es pot?

El motius pels quals En Comú Podem (ECPodem) guanya a Catalunya i triplica vots a Catalunya sí que es pot és degut a:

  • El context electoral: A les eleccions espanyoles es genera per una banda un sentiment de desconnexió per bona part dels independentistes que acaben optant per no votar i deixar la majoria als partits contraris a la independència. Per l’altra banda, s’acaba imposant com a prioritari l’eix esquerra-dreta, això provoca que molt independentistes, no prioritzin la qüestió nacional i votin en aquest sentit al carro guanyador de l’esquerra a l’Estat espanyol: ECPodem.
  • El rol dels partits independentistes: ERC no pot competir en l’eix esquerra-dreta amb ECPodem per una raó: No es carro guanyador a l’Estat per l’esquerra. CDC i ERC al presentar-se separats i no sent llista guanyadora acaben deixant que l’eix de campanya pivoti sobre qüestions socials i no sobre l’alliberament nacional i que no siguin el vot del carro guanyador. En la mateixa mesura, com no imposen el seu relat, molts independentistes no troben motius per votar i no voten. El rol de la CUP és també fonamental, al no presentar-se deixa un buit per l’esquerra que l’agafa ECPodem i que ERC no pot agafar mentre el marc de campanya sigui centrat en qüestions socials, perquè el vot útil en el marc meridià del votant és qui pot fer fora al PP i ser majoria, el gran, el carro guanyador, encara que molts no ho trobin lògic.

Per això Catalunya sí que es pot, un partit que pràcticament no agafa vots catalanistes es multiplica a ECPodem quan el context electoral li és favorable i els partits independentistes no són capaços de canviar el marc de les eleccions. ECPodem recull vots de Junts pel Sí i la CUP, en el seu mateix punt de l’esquerra, però a banda i banda del catalanisme i l’espanyolisme, perquè el context i els partits independentistes han transformat les eleccions espanyoles en què aquestes no van d’independència sí o no i no tenen cap sentit pels independentistes.

CatalunyasiquespotEn Comú Podem

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s