Com fer la pitjor campanya de la història, per ERC i CDC

Aquest article va dirigit a ERC i CDC perquè penso que aquests dos partits han aconseguit batre el record de com fer la pitjor campanya electoral de la història. Però abans d’entrar en detall de la campanya cal que ens posem en context, tornem al 27 de setembre del 2015:

L’independentisme va aconseguir  els millors resultats de tota la història, l’independentisme havia superat totes les barreres malgrat que l’escenari de llista unitària sense la CUP no era l’escenari més òptim perquè va fer que pocs indepes, però suficients, votessin Catalunya sí que es pot, el que va provocar que faltessin pocs vots per la majoria absoluta de 50%+1.

La campanya del 27S va anar bé, es va aconseguir imposar el marc mental que allò era de independència sí o no, que es decidia això, i va tenir efectivament conseqüències a banda i banda. Mentre l’independentisme trencava el seu sostre, C’s es convertia en un bluf com a vot útil anti-independència, el que va causar que per poc el PP no queda últim, li van salvar el vots de Badalona que eren anormalment alts, i que el PSC i Catalunya sí que es pot toquessin terra en vots.

L’independentisme va guanyar tant a la llista de JpSí com de la CUP votants que formen part del gruix ideològic PSC-ICV, que havien votat Zapatero, que solien votar a ICV però que eren independentistes. Aquests van tornar al seu original, en aquest cas, En Comú Podem a les eleccions espanyoles per diversos motius: (1) L’independentisme s’estava auto-boicotejant amb les discussions sobre la presidència, (2) els partits independentistes no van donar motius de per què calia votar a ERC i CDC en aquelles eleccions i (3) el frame mental era la novetat de sobretot Podemos i C’s.

El resultat de tot això va ser que molts votants independentistes es van abstenir i altres que venien sobretot d’ICV-PSC que havien votat JpSí-CUP i que es consideren independentistes optessin per ECPodem, perquè l’eix de campanya era esquerra-dreta no pas independència sí o no.

L’independentisme però va aguantar de forma precària i la sort de l’aritmètica electoral va provocar que CDC i ERC fossin decisius al Congrés. Com a conseqüència, va causar que PP+C’s i PSOE+Podemos no sumessin sense independentistes, el que dóna una posició de força pels interessos de Catalunya i un bloqueig a l’Estat força interesant.

Bé, conseqüència d’això que tornem a tenir eleccions espanyoles i segons la meva opinió, ERC i CDC, que ho tenien tot a favor, s’han proposat fer la pitjor campanya electoral de la història, probablement el major auto-boicot que he vist.

L’escenari més òptim era la de generar una abstenció massiva el 20 de desembre, s’hauria donat una imatge de desconnexió notable després del 27S i del 20D, però els interessos econòmics dels partits van decidir fer boicot a l’independentisme. Bé, ja no podem fer res, anem al següent escenari subòptim: la segona oportunitat per aquest 26J.

Triar pel 26J no presentar-se era una mala estratègia, no té sentit si primer et vas presentar, per tant, cal centrar-se en la potencialitat de ser estratègics al Congrés per defensar la sobirania de Catalunya. L’evidència de les dades ens deia que l’independentisme tenia un problema de mobilització per les eleccions espanyoles, per tant, l’objectiu prioritari quan tens un electorat desmobilitzat és fer campanya per activar els teus votants, per donar un sentit per anar a votar, un motiu. Un motiu per anar a votar és canviar la forma en què et presentes, el que no pots pretendre és fent el mateix tenir resultats diferents, calia doncs alguna cosa diferent. Un llista unitària sense un control polític concret dels aparells de CDC i ERC però que tingués el suport de les entitats sobiranistes i dels partits independentistes, també la CUP, podia generar un motiu pels independentistes per anar a votar: és la llista que defensa la sobirania de Catalunya mentre siguem un país ocupat. Aquest tipus de format, canviava el frame electoral d’esquerra-dreta on Podemos és guanyador, trenca la seva comoditat perquè ha de lluitar contra una llista que defensa la sobirania de Catalunya i que seria primera en les enquestes, ja que només amb la suma d’ERC i CDC ja tenien més vots a les generals.

Per tant, l’escenari sub-òptim era una llista unitària i no fer el mateix i esperar resultats diferents. No va ser, doncs haurem de buscar el següent escenari sub-òptim: Encara que anem separats hem de generar un motiu per anar a votar. Repeteixo, la campanya electoral havia d’anar enfocada a mobilitzar els teus, que es van quedar a l’abstenció i no a anar buscar votant que mai t’ha votat a l’àrea metropolitana com ha fet ERC. Si no tens mobilitzats ni els teus, com penses que et votarà algú que mai t’ha votat.

Quan jo vaig explicar que l’independentisme havia de créixer per l’esquerra i entre aquelles persones que tenen una identitat dual i origen diferent al català, no m’estava referint en què això motivés a ERC per visualitzar-se sense CDC com partit d’esquerres, copiar el discurs de Podemos, dir que ells són millors i sí que poden i Podemos no i anar en castellà a l’AMB a vendre aquest discurs. No. L’independentisme ha de créixer per l’esquerra, sí però amb accions al Parlament, no cagant-la amb la ILP d’educació i no donant cap motius de crítica a PSC-ICV que és a qui va treure vots l’independentisme i on pot ampliar la majoria social. I sí, l’independentisme havia de créixer entre gent d’origen diferent al català però no creix perquè li expliquin en castellà o un senyor digui que ell és independentista i xarnego. L’independentisme si ha crescut i pot créixer entre gent d’origen diferent al català és pels motius econòmics i del fracàs d’Espanya. Aquest, per tant, haurien de ser centrals en la campanya i no hi són. Però no en una campanya d’ERC a les generals, sinó d’una campanya constant de les entitats sobiranistes al carrer. Ara bé, les disputes pels pressupostos han ajudat a que el panorama sigui encara més desolador, i un es pregunta si s’estaran auto-boicotejant a propòsit.

Per tant, si la campanya és vol redreçar, amb totes les coses que ja no es poden solucionar, s’han de centrar sobretot en qüestions econòmiques i beneficis tangibles que els catalans puguin visualitzar. Per exemple, el tema del corredor mediterrani ha descol·locat completament Podemos, si treuen coses com peatges, competències, pacte fiscal, etc, encara els hi trencaràs més la campanya. Per l’altra banda, fer actes conjunts, no barallar-se amb la CUP, donar imatge d’unitat, de voluntat d’acord i sobretot un motiu per anar a votar és fonamental per mobilitzar els teus i no es fa. Després, si Podemos, que és el líder a Catalunya, el que capta ara mateix tota l’atenció mediàtica, interpel·la a ERC amb que el que cal és fer fora al PP, ERC no pot desaprofitar l’ocasió de polaritzar la campanya i respondre que el que cal és fer fora al PP per sempre votant independència i no només 4 anys. Sempre que el gran, el partit que lidera, interpel·la al petit tens la oportunitat de captar l’atenció mediàtica i posar-te al seu costat i beneficiar-te i no es fa!

Sembla que s’han proposat fer la pitjor campanya de la història: CDC cercant el votant d’Unió, que si arriba a 50.000 vots dóna gràcies, carregant contra tot l’independentisme i entrant en baralles que semblen entre adolescents amb la CUP i no mobilitzant el seus votants que estan a l’abstenció. I ERC anant a zones hostils a veure si amb bona sort treu 20.000 vots o ni això de gent que no els ha votat mai, quan hauria de ser a les zones on es disputa l’hegemonia amb ECPodem i anar a mobilitzar el vot que és a l’abstenció i no té motius per votar a les espanyoles.

I ara, de veritat, podeu fer el favor d’espavilar i comportar-vos com a bons estrategues i deixar de fer el ridícul? El que no pot ser és que ERC reprodueixi el discurs de Podemos i tingui l’esperança que sent similar a Podemos, la gent els acabi votant. Per començar, el votants de ECPodem eren a les enquestes els menys favorables a canviar de vot en aquest frame de campanya, eren els que no aprovaven als líders d’ERC. Per tant, si els vols atreure has de canviar tota la teva campanya. La conseqüència és que no només no han agafat cap vot de Podemos sinó que l’únic moviment que hi ha és de vots que eren de CDC que van a ERC, quin èxit tu!

Per guanyar no has de copiar el marc de partit rival, el que has de fer és trencar el seu marc i imposant el teu, amb temes on el rival entra en contradiccions i amb inconcrecions com per exemple el corredor mediterrani, el pacte fiscal, el referèndum unilateral, el federalisme, les competències. Per guanyar has de crear el teu relat i imposar-ho i ha de ser un relat on tu et sentis còmode, si reprodueixes el de qui guanya no el venceràs.

En definitiva, espero que aquesta crítica com a mínim serveixi perquè alguna cosa és mogui perquè si no, realment penso que aconseguiran el record de la pitjor campanya electoral de la història.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s