CDC, Podemos i ICV-EUiA coincideixen

Abans de tot m’agradaria aclarir que aquest article no el faig per fer una crítica fàcil, al contrari, la faig perquè es pugui reflexionar sobre si estem en la millor estratègia, que com argumentaré, ens la marquen aquests tres partits.

CDC, Podemos i ICV-EUiA coincideixen en discurs més del que sembla. Coincideixen en dir que el procés és Mas, coincideixen en dir que l’eix social i nacional són destriables, coincideixen en què volen acabar amb la pluralitat del procés i coincideixen en què volen polaritzar la campanya del 27S com ho van fer a Barcelona.

CDC s’ha esforçat en identificar el procés amb ells per benefici electoral, legítim però contraproduent per la victòria independentista. Va començar amb la voluntat del poble sense gran èxit i va seguir personalitzant el procés amb la seva figura, construint un màrtir. Però tot això no va ser possible sense l’ajuda d’ICV-EUiA i Podemos que repetien que el procés era Mas per també benefici electoral. La idea era fer destriables l’eix social i nacional, tant CDC com ICV-EUiA-Podemos volien que un partit representés la lluita nacional sense contingut social, mentre l’altre representés la lluita social sense contingut nacional.

Volen acabar amb la pluralitat del procés perquè realment els beneficia, com va passar a la ciutat de Barcelona, volen polaritzar la campanya en aquest sentit: una CDC líder nacional i una ICV-EUiA-Podemos com a líder social provoca que moltes persones que veuen que l’eix social i nacional són indestriables hagin de triar entre l’eix nacional o l’eix social. El resultat d’aquesta estratègia va ser que molts independentistes van acabar votant a Colau i l’independentisme es va quedar a les portes de la majoria social.

Quan Mas va dir que el “sí se puede” era incompatible amb el procés independentista estava, de fet, alimentant aquest discurs que alhora ICV-EUiA i Podemos aplaudeixen.

CDC i Podemos-ICV-EUiA coincideixen en què volen acabar amb ERC i CUP, la confluència de l’eix social i nacional és fatal per una CDC que no vol ser segona en el lideratge del procés i per una ICV-EUiA-Podemos que no volen sortir de la còmode indefinició nacional.

CDC va fer una jugada valenta i en part beneficiosa pel procés, perquè guanyem en claredat, però no guanyem en eixamplar la base social del procés. CDC ha entrat a agafat vot independentista ja convençut d’ERC i CUP mentre se li escapa el vot conservador i liberal.

Si CDC, juntament amb ICV-EUiA i Podemos aconsegueixen fer hegemònic el seu discurs en campanya, ens trobarem després de les eleccions amb la Catalunya de sempre: un CiU (CDC) que representarà ara el vot independentista i un PSC (ICV-EUiA-Podemos) que representarà el vot d’esquerres. I provocaran el trencament de l’eix social i nacional no aconseguint que s’avanci en res. Si ERC i CUP no donessin suport a CDC se’ls acusaria de no estar pel procés nacional com ja es fa ara amb el pacte amb la Colau, però si no donessin suport a ICV-EUiA-Podemos se’ls acusaria de fer el joc a la dreta i no estar per les polítiques d’esquerres.

Estem davant del pitjor escenari possible, la reproducció d’un nouCiU i un nouPSC que acabarà amb el procés i el canvi social, que enfrontarà l’eix nacional i social.

L’única alternativa que queda és alimentar i fer hegemònic el discurs d’ERC i CUP, que l’eix social i nacional són indestriables, buscar aquesta hegemonia que per efecte colateral farà perdre vots a CDC i ICV-EUiA-Podemos però permetrà la majoria d’esquerres i la majoria nacional que no es podria aconseguir amb la tàctica de CDC i Podemos-ICV-EUiA.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s