La confluència i el procés constituent català

És una obvietat que cal eixamplar la base social per iniciar un procés constituent amb totes aquelles forces tant independentistes com federalistes. Crec que és una obvietat que els federalistes sense els independentistes no fan res i que els independentistes sense el federalistes ho tenen més complicat. També crec que és una obvietat que perquè una independència sigui efectiva cal una majoria social àmplia que arreplegui no només a aquelles persones que ideològicament prioritzen la independència per damunt de tot, sinó també a totes aquelles amb sensibilitats diferents que per una qüestió o una altra, només comprarien la independència amb cert contingut social, perquè prioritzen l’eix social. Si volem construir un país nou, ho hem de fer entre tots, incorporant el màxim de gent.

A l’horitzó més proper tenim unes eleccions que han de ser de caràcter plebiscitari i constituent. No hi ha marge de maniobra més, intentar tornar a fer un referèndum millor que el 9N serà impossible dins d’Espanya i intentar una reforma d’Espanya és tornar a intentar un nou Estatut, això està tancat i enterrat, no podem tornar a perdre el temps. Per tant, perquè aquestes eleccions siguin un plebiscit, ja es veuen que existiran tres candidatures d’ideologies diferents que incorporaran la independència al programa electoral (CiU, ERC, CUP).

Respecte aquelles candidatures de canvi, com Podemos i ICV-EUiA, que per un motiu o un altre no volen donar suport a la independència, jo vaig proposar fa temps un pacte entre independentistes i federalistes per garantir el canvi. Tant federalistes com independentistes han de portar al programa electoral un condicionant: Si hi ha majoria de vots independentistes, tant ICV-EUiA com Podemos es sumen a una DUI; si no hi ha majoria de vots independentistes, s’espera a la negociació amb el nou govern espanyol de després de les generals per intentar fer un referèndum a Catalunya amb termini màxim de l’1 de gener del 2016. Si l’Estat no vol fer un referèndum, ICV-EUiA i Podemos s’haurien d’incorporar a la DUI.

Però donar suport a la DUI (declaració unilateral d’independència) és donar suport a la independència immediata de Catalunya? No. Tant ICV-EUiA com Podemos estarien donant suport a un procés constituent unilateral català que ha d’acabar amb la proclamació d’independència i ratificació de la constitució. És a dir, la DUI, és una declaració d’intensions, no et fet que ja ets independent. I la declaració de que vols ser independent obre el procés constituent. En la proclamació d’independència, després de tot el procés constituent, tant ICV-EUiA com Podemos haurien de triar, ara sí, entre independència i la nova constitució o votar en contra de la independència. Si hi ha majoria independentista al Parlament, es fa finalment la proclamació d’independència amb un referèndum popular de ratificació de la constitució.

Sobre com es redacta la constitució ja no entro, haurà de ser consensuat amb les forces polítiques la forma que es fa, encara que jo tinc preferències perquè sigui radicalment popular.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s