Pacte entre independentistes i federalistes per evitar l’statu quo

Últimament totes les enquestes coincideixen que l’independentisme estaria entre el 45%-55% dels vots en unes eleccions plebiscitàries. Un pronòstic just si realment es vol obrir un procés d’independència.

Al conèixer les dades, els partits independentistes es van afanyar a comentar que calia ampliar la majoria social, és a dir, convèncer uns 200.000 indecisos perquè la majoria independentista es situés còmodament per damunt del 55% dels vots en un escenari de participació elevada.

Malgrat això, sembla evident que l’independentisme està estancat des de fa uns anys i els partits federalistes, ICV-EUiA i Podemos, s’han desmarcat completament.

L’independentisme és majoritari però probablement no suficient per iniciar un procés tan ambiciós, s’acceptaria una majoria d’escons independentistes però amb un 50% dels vots? Resultats massa ajustats.

Als partits independentistes (CUP, ERC, CiU) les enquestes els hi donen una majoria absoluta amb 74 diputats de 135, als federalistes (ICV-EUiA, Podemos) uns 21 diputats i 40 als que volen seguir com ara (PP, PSC, C’s). El drama és que cap opció tindria la força suficient per imposar el seu model, l’única opció viable és que els independentistes guanyin amb +50% dels vots i iniciïn un procés d’independència unilateral, malgrat tots els entrebancs que trobaran. El problema seria si no arriben a aquest 50% dels vots però sí d’escons, què es fa llavors? L’independentisme s’ha de preparar per qualsevol escenari.

A la pràctica el que està passant és que els vots dels partits federalistes són els que estan impedint una majoria independentista clara, ja que s’acaben sumant a la dels partits unionistes i el resultat no és pas el federalisme, sinó l’statu quo.

Els federalistes saben que el federalisme no arribarà pas de la mà del PP, PSC i C’s. Han quedat completament orfes i són els més minoritaris, però és una minoria suficient per parar el procés independentista i per que guanyi el que realment vol el PP.

És un drama que els partits que volen canviar les coses, CUP, ERC, CiU, ICV-EUiA i Podemos, tinguin una majoria notable de 2/3 del Parlament amb 95 diputats i no puguin sumar per diferències en el model a seguir, provocant que guanyi l’statu quo. Ni l’independentisme ni el federalisme.

Davant aquest escenari, per evitar precisament que guanyi l’statu quo, proposo un pacte entre les forces que volen el canvi a Catalunya, un pacte que sumés els escons de Podemos, ICV-EUiA, CiU, ERC i CUP. Tots els partits haurien de fer el pacte per la sobirania de Catalunya, que són els que creuen que Catalunya té dret a decidir el seu futur polític i que es seguirà un full de ruta diferent en funció de l’escenari:

#Escenari1

Els partits independentistes guanyen amb la majoria dels escons i la majoria de vots al Parlament de Catalunya.

En aquest cas, els partits federalistes haurien d’acceptar el resultat i no bloquejar aquesta majoria independentista, al contrari, s’haurien d’incorporar al procés independentista, sumant vots i escons a un procés d’independència unilateral just després de les eleccions. Els partits federalistes assumirien, si volen, que el federalisme amb Espanya i/o Europa és un procés a llarg termini i per tant, cal sumar-se a la majoria pel canvi, no bloquejant perquè sinó guanyaria el que vol PP, PSC i C’s.

Com poden justificar això els partits federalistes? Deixant clar que estan pel dret a decidir i que per tant, en cas de majoria independentista, ells es sumarien per impulsar el canvi i per evitar bloquejar-ho tot i que guanyés el que vol el PP, PSC i C’s. Però que evidentment, si així ho senten, no renuncien a que després d’aquest procés d’empoderament del poble de Catalunya, buscarien un encaix federal.

Aquest escenari permetria:

 • Mantenir una majoria enorme de 95 diputats
 • Impulsar els canvis: via independència
 • Evitar que guanyi l’statu quo
 • Reforçar el bloc de les esquerres, unides i fortes en un procés Constituent català, que probablement lideraran.
 • Reconèixer la diversitat de partits i ser inclusiu amb els federalistes i independentistes

#Escenari2

Els partits independentistes guanyen sense la majoria de vots al Parlament de Catalunya.

En aquest cas, els partits independentistes haurien d’acceptar el resultat i no renunciar a canviar les coses. S’hauria de mantenir unit el bloc CUP-ICV-EUiA-Podemos-ERC-CiU i anar cap a una via diferent però sense renunciar ni a l’independentisme ni al federalisme.

El primer pas seria esperar al nou govern espanyol que es formaria als pocs mesos per negociar un referèndum que inclogués en tot cas la opció independentista amb un termini de temps de negociació. Si accepta, s’iniciaria un procés per tal de permetre als catalans poder decidir el seu futur en un referèndum. Si el govern espanyol comença una reforma federal i surt que no a la independència, s’acaba el procés d’independència i si surt que sí a la independència, s’inicia un procés pactat amb l’Estat.

Si el nou govern espanyol torna a dir que no al referèndum o no es posiciona en el temps establert, s’acaba l’escenari 2 i es comença l’1: ICV-EUiA i Podemos es sumen a la majoria independentista i es fa una declaració unilateral d’independència amb els vots de CiU, ERC, Podemos, ICV-EUiA, CUP.

Aquest escenari permetria:

 • Mantenir una majoria enorme de 95 diputats
 • Impulsar els canvis: via reforma espanyola o independència
 • Condicionar al nou govern espanyol, si no accepta la via pactada, els federalistes es sumarien a l’escenari 1.
 • Evitar que guanyi l’statu quo
 • Reforçar el bloc de les esquerres, unides i fortes en un procés Constituent català, que probablement lideraran.
 • Reconèixer la diversitat de partits i ser inclusiu amb federalistes i independentistes.

En els dos escenaris tots els partits haurien de cedir en algunes coses, precisament per una causa major: evitar que guanyi l’statu quo. Que arribem o a la independència o al federalisme, que arribem a canviar les coses i que les esquerres tornin a liderar però que sobretot, evitem una situació de bloqueig i de confrontació que és precisament el que volen PP, PSC i C’s.

Anuncios

Un comentario en “Pacte entre independentistes i federalistes per evitar l’statu quo

 1. L’escenari 2, no és gens factible, Podemos és un parit clarament espanyolista i mai es sumaria a una majoria independentista, al contrari, en temes nacionals/nacionalistes sempre s’alinearà amb el PP.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s