Per què el teixit productiu de Catalunya necessita un Estat català? (III)

PRIMERA PART

SEGONA PART

Per quins sectors aposten els inversors estrangers?

A Espanya entre l’any 2000 fins el 2013, va rebre 364.165.862.320€ d’inversió estrangera, de la qual el 75% corresponen a inversió a Catalunya (14%) i a Madrid (61%).

Madrid va rebre el 61% de la inversió estrangera, però aquesta inversió es exagerada perquè el 40% d’aquesta es deu als grans sectors estatals: elèctriques (14%), telecomunicacions (12%), banca (9%) i constructores (5%). Amb la inversió en comerç majorista (17%) ja s’explica el 57% de la inversió estrangera de la Comunitat de Madrid. La resta de sectors es troben molt per sota del 5% d’inversió cadascun.

El model d’especialització de l’economia espanyola es basa exclusivament en aquests sectors: elèctriques, banca, telecomunicacions i constructores com ja s’ha vist abans. A Espanya (sense Catalunya) el 51% de la inversió estrangera s’explica pel comerç majorista (13%), les elèctriques (12%), les telecomunicacions (11%), la banca (8%), la fabricació de materials no metàl·lics (6%), de productes farmacèutics (4%) i vehicles de motor (4%). Només cal veure quines són les grans empreses a Madrid i les que cotitzen més a la borsa madrilenya.

Aquest model s’ha basat en crear una capital forta on es concentren els sectors estratègics que capten la major part de la inversió estrangera d’Espanya (60%) i unes regions perifèriques dependents del centre.

Catalunya és de fet la única comunitat autònoma que ha aconseguit lluitar amb més força contra aquest model econòmic i s’ha alçat com la segona CCAA amb més inversió estrangera (14%), molt lluny de la resta de CCAA que depenen més del centre.

Pràcticament el 20% de la inversió estrangera a Catalunya durant el 2000-2013 es va concentrar la indústria de l’alimentació i la indústria química.

inversióestrangera

L’aposta industrial

Per tant, els sectors clau per a l’especialització industrial de Catalunya es troben en:

1) La potenciació d’una industria agroalimentària que formi un veritable clúster industrial orientat a les terres de Lleida i Girona, que cooperin sectors com el gastronòmic i de producció d’aliments d’alta qualitat per a l’exportació de bens i serveis orientats a la gastronomia i el bon menjar. A més a més, la potenciació i consolidació dels sectors tradicionals (ex. El sector vinícola) repartits per tot el territori. Cal cooperació, creixement de la industria i enfocament cap a l’exterior. Aprofitar i aprofundir a més a més en la investigació i innovació en aquest camp.

2) Consolidació de la industria química i especialització en el camp de la biomedicina, producció de medicaments i altres productes químics. Necessària cooperació amb clústers a Barcelona i Tarragona per crear sinèrgies i potenciar encara més la comercialització exterior. Aprofitar i aprofundir a més a més en la investigació i innovació en aquest camp.

3)  Re-industrialització i suport públic constant en els sectors de producció de bens de consum, bens d’equip i automòbil. Necessària 3a industrialització de Catalunya.

4) Apostar per les energies renovables i un nou model energètic que ens facin independents del model espanyol i independents de recursos que no tenim.

.

.

CONCLUSIONS

  1. Catalunya necessita una nova industrialització orientada en la producció de bens per a l’exportació.
  1. Catalunya necessita convertir-se en una plataforma logística de mercaderies de primer nivell a Europa, amb el control de les seves infraestructures.
  1. Catalunya necessita mantenir el lideratge turístic
  1. Catalunya necessita abandonar el model econòmic espanyol.

 

I per tot això, Catalunya ha de tenir un Estat Català.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s