Per què el teixit productiu de Catalunya necessita un Estat català? (I)

Davant els nous reptes econòmics en el context europeu i de globalització, les àrees econòmiques més potents tendeixen cap a una diversificació especialitzada de l’economia nacional.  Malgrat que Catalunya és un país europeu dinàmic i competitiu, amb una força tradició industrial i comercial encara és només una regió capdavantera en un país mediocre: Espanya. Mentre a Espanya el sector de l’administració pública (17%) predomina per davant del de la indústria (11%), a Catalunya malgrat la pèrdua de teixit industrial, segueix sent una regió industrial en el context espanyol.

PIBCatalunya

Encara que Catalunya és una regió industrial a Espanya, aquesta ha anat perdent molt teixit i cada vegada és més a prop del model regional espanyol. Les regions més industrials a Espanya són el País Basc i Navarra, mentre Catalunya va perdent posicions i s’apropa a la mitjana espanyola.

industria

Espanya ha construït un model econòmic basat en els serveis i la construcció a la perifèria, mentre la capital de l’Estat s’especialitzava i concentrava els sectors estratègics: banca, telecomunicacions, elèctriques i constructores. A més a més, monopolitzava el control de les infraestructures condemnant a la perifèria a una economia cada vegada més de baixa qualitat.

Actualment hi ha regions espanyoles on l’activitat administrativa ja aporta més % del PIB que cap altre sector, com és el cas d’Extremadura (27%) i a l’interior, en construcció i el sector primari són especialitzats, mentre a la costa els serveis de l’hostaleria, turisme, comerç local i construcció han anat augmentant pes.

administraciónconstrucción

No sembla que el model econòmic espanyol tingui indicis de canviar, de fet, els indicis que existeixen és que es podria produir una centralització de nous sectors emergents a les regions espanyoles com les activitats científiques i professionals. Per tant, si Catalunya aspira a ser un Estat europeu de primer ordre li cal d’urgència desfer-se’n de la influència del model econòmic espanyol i especialitzar-se en sectors on pugui ser capdavantera en el context europeu.

df

En termes comparats amb Europa, Catalunya queda lluny de les regions més industrialitzades. Però Catalunya amb el control de les seves infraestructures, ports i aeroports pot arribar a ser una plataforma logística i industrial potent, només li cal poder ajudar a la seva economia de forma independent del model espanyol.

Per tant, Catalunya necessita: (1) Re-industrialització i especialització en nous sectors econòmics, (2) convertir-se en una plataforma logística aprofitant la seva posició estratègica com a porta d’Europa i les infraestructures: corredor mediterrani i ports de Barcelona i Tarragona i (3) un nou Estat que li doni suport.

Catalunya ja té una economia diversificada però encara està massa influenciada pel model econòmic espanyol, per això, quan sigui un Estat necessita especialitzar-se en uns sectors econòmics concrets, però quins?

La combinació de infraestructures de transport, indústria i l’experiència exportadora de Catalunya ens porta al que tradicionalment s’ha considerat Catalunya: un poble de comerciants basat en la producció de bens materials, exportació, comercialització i logística.

Per això el model econòmic exportador de Catalunya ha de seguir la tendència actual, dependre cada vegada menys del mercat espanyol i mirar cap al mercat europeu i mundial.

exportacions1

Mapa de les exportacions catalanes al món (2013)

Font: DataComex

Catalunya encara té una estructura de fàbrica d’Espanya, importa de fora i exporta dins del mercat espanyol, però la tendència actual ens indica que cada vegada és menys dependent. Això s’ha de mantenir.

sa

Malgrat això, Catalunya és una potencia exportadora. Comptant les exportacions espanyoles, Catalunya va exportar l’any 2013 productes per valor de 100.140.261.000€, per sobre de països com Dinamarca, Irlanda i Hongria, situant-se en el TOP12 de països exportadors de la UE. Si Catalunya no exportés res a Espanya, el seu nivell exportador baixaria, però encara estaria exportant com ho fa Finlàndia en valor en € i molt més del que ho fa Portugal.

En conclusió, s’ha de seguir apostant per una economia exportadora i mantenir la tendència de menys dependència del mercat espanyol i més del mercat mundial.

as

En milions d’€

FONT: C-Intereg

SEGONA PART

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s