La manipulació sobre el % de vot independentista a les enquestes del GESOP

El gener de 2012, el GESOP que s’encarrega de fer enquestes i ha treballat per El Periódico, Telecinco i recentment per 8tv, va començar a preguntar sobre el vot favorable i contrari a la independència de Catalunya. Va fer un pregunta simple i senzilla: <Si se celebrés un referèndum oficial sobre la independència de Catalunya, vostè votaria a favor o en contra?>

Descartant els vots en blanc, les abstencions, els no sap i els no contesta, el resultat va ser de 62,63% a favor i 37,37% en contra.

Al maig de 2012 veient el resultat de l’anterior enquesta, el GESOP va decidir vetar la pregunta sobre la independència i va preguntar sobre el pacte fiscal: <Creu que els partits catalans haurien de pactar un nou sistema de finançament i negociar-lo de forma unitària amb el govern>

No va ser fins a setembre del 2012 que el GESOP va publicar una enquesta feta al juliol, en ple estiu i no pas en el moment àlgid del 11 de setembre de 2012 per preguntar el mateix que el gener de 2012.

Malgrat això, esperar que el suflé independentista es desinflés a l’estiu i provar de preguntar en ple estiu no va fer que sortís un resultat gaire diferent al del gener.

Descartant els vots en blanc, les abstencions, els no sap i els no contesta, el resultat va ser de 66,01% a favor i 33,99% en contra. Malgrat això, el mateix 11 de setembre, el Periódico fent menció als estudis del GESOP venia això: <Los catalanes, divididos a partes iguales ante la independència: El 49,5% votaría ‘sí’, mientras que el 48% rechazaría la secesión, según voto estimado> (enllaç).

Es a dir, com que no li va agradar el resultat de l’enquesta, el va amagar pensant que ningú es miraria el document SPSS (el vaig mirar jo) i va fer una cuina amb l’estimació del vot.

A l’octubre va tornar a vetar preguntar sobre la independència i només ho va fer en relació al suport d’una consulta independentista. Però al novembre el GESOP sí que va preguntar sobre la independència, aquest cop canviant la pregunta per aquesta: <Vostè desitja que Catalunya sigui un nou estat de la unió europea>. I això se’n diu manipular, perquè una cosa és el que un desitgi i altra cosa el que votaria, qui diu que no hi ha gent que no ho desitgi però que potser no votaria i s’abstindria? Qui diu que no hi ha gent que vol la independència i va votar no pel tema de la UE en la pregunta? És de fet, una pregunta ambigua, que dóna massa interrogants, cosa que no passava amb la pregunta original que es va fer el gener del 2012. Per què es va canviar la pregunta sí la que s’estava fent al 2012 era molt clara?

Malgrat això el resultat va ser descartant els vots en blanc, les abstencions, els no sap i els no contesta, un 64,6% a favor i 35,4 % en contra.

De fet, el preguntar sobre la Unió Europea és una trampa, perquè també es va preguntar això: <si Catalunya es declarés independent vostè voldria que continués a la Unió Europea?> i si un se sent independentista. Es detecta que hi ha un 2,23% del enquestats que se senten independentistes i van votar que no voldrien seguir a la UE i que van votar que no a la pregunta de si es desitja que Catalunya sigui un nou Estat d’Europa. És a dir, el GESOP va intentar manipular pensant que aquest 2% seria més alt, però no els hi va sortir bé. Podríem dir que el vot independentista en aquesta darrera enquesta es situa al 66,8%.

Malgrat això el Periódico i Telecinco venien això al novembre amb la publicació de l’enquesta: <El independentismo bajaría al 40% si Catalunya saliera de la Unión Europea> (enllaç) I aquesta enquesta no és la mateixa que l’anterior, ja que en l’anterior no pregunten què votarien en cas que sortíssim de la UE i no se sap ni com ho van preguntar ni es pot comprovar que el que digui sigui cert.

A partir d’aquí ja no es va preguntar mai més sobre què es votaria en una consulta d’independència. Es va començar a preguntar al gener del 2013 el següent: <en qualsevol cas, estaria més aviat d’acord o més aviat en desacord que Catalunya s’independitzés d’Espanya i fos un nou estat dins la Unió Europea?> Crec que no fa falta que enumeri les moltes trampes que té aquesta pregunta, per començar ja ni pregunta sobre el vot i no té en compte que un pot estar més aviat a favor o més aviat en contra i després no votar. En fi, en aquesta nova pregunta no només es vol eliminar el petit % que votava no pel tema de la UE a l’enquesta però que probablement votaria sí a la independència, sinó que a més a més es vol eliminar l’abstenció, pensant que segurament hi ha molts que estan més aviat en contra i diuen que no votarien i així quedarien reflectits com votants del NO.

Malgrat això, descartant el li és indiferent, el no sap i el no contesta, sortien uns vots favorables a la independència del 61,9% i contraris del 38,1%.

Al juny del 2013 es torna a fer la mateixa pregunta amb un resultats idèntics (61,6% a favor i 38,4% en contra). Malgrat això El Periódico no en fa ressò i centra tot el debat entorn el creixement d’ERC.

A l’última on pregunta això, a l’octubre de 2013 els resultats canvien favorablement a favor del no, l’independentisme es redueix al 56,20% i els contraris al 43,80%. Malgrat que cal tenir en compte que encara estem en una pregunta manipulada i suma adeptes del NO quan probablement molts no votin.

Finalment al desembre del 2013 es va preguntar clarament què es votaria en la pregunta oficial feta pel Parlament de Catalunya. I els resultats de l’enquesta donaven el següent resultat: 53,50% pel sísí , 6,99% pel síno, 2,77% pel sí/no sap/en blanc i un 36,75% pel no. En aquesta pregunta no hi ha cap manipulació i per tant es pot concloure que l’independentisme entre l’estiu i la tardor del 2013 ha perdut força mentre l’unionisme es troba estancat al voltant del 33-39% del vot en una consulta.

Com ho venia el Periódico això? Doncs de la següent manera: <El 44% de catalanes votarían por la independencia y el 36%, en contra> (enllaç) fent trampes alhora de sumar i comptant l’abstenció com a vot.

I això es va repetir ja aquest 2014 on el grup Godó a través de 8tv va fer exactament el mateix, amb un resultats similars a l’anterior enquesta (però aquest cop no són públics) va fer la mateixa trampa en el moment de sumar i comptar la abstenció com a vot.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s