Elogi a la democràcia: Tucídides

La democràcia va tenir també els seus defensors, Tucídides n’és un. Va desenvolupar una comprensió històrica del que entenia que eren els interessos de l’home. Cada individu forjava els seus interessos a través de les seves pròpies experiències, per tant, el bé no es defineix en funció d’una finalitat que dota de sentit allò que passa, ja fos la raó o el desig, sinó que el bé es defineix en virtut de les pròpies condicions historica-concretes en que es produeix el conflicte de classes. Els individus reals han de definir els seus interessos de forma contextualitzada, en el marc objectiu de els relacions de poder que tenen lloc a la vida de la polis. No existeixen fonts prepolítiques de l’interès particular, sinó que aquest mateix es definit en les condicions que la pròpia política determina. És a dir, que l’interès de l’individu és un o altre en funció del context polític existent a la polis.

Per ell, si la teoria política vol arribar a comprendre la realitat de la vida social en el seu conjunt, ha d’integrar en el seu raonament la contradicció evident que existeix entre la pràctica concreta de la vida pública i la realització personal de les capacitats i benestar dels individus concrets. A partir d’aquest moment l’enunciat d’un pensament democràtic es desplaça ja que accepta que l’antagonisme social no és externa a la política, sinó que en forma part. L’exercici de la confrontació d’opinions contradictòries a l’àgora forma part de la política i a través d’això és construeix la democràcia com a procediment.

Així mateix, la participació en la política comporta riscos per qui pren part en ella: per una banda, la seva activitat pot tenir efectes indesitjats com pot ser la no realització dels objectius previstos inicialment, per altra, al participar en el procediment democràtic, els ciutadans poden acabar modificant les seves opinions.

Tucídides no busca separar les passions egoistes de l’exercici de la política sinó que les incorpora a la contingència històrica, per tant, el resultat del procés democràtic està supeditat a tot allò que succeeixi. La pròpia experiència històrica mostra la necessitat d’emetre judicis raonables i de cultivar la prudència ja que si ens deixem dur per les ambicions personals i els interessos més immediats farem cap al fracàs col·lectiu.

Per Tucídides Perícles encarna el que ha de ser el lideratge democràtic: capacitat de la que disposen els ciutadans per comprendre els límits que els imposa el desenvolupament històric i fer d’aquesta comprensió la possibilitat d’augmentar el domini sobre un mateix i sobre el propi entorn. Per ell la democràcia d’Atenes va saber controlar el seu propi entorn, no obstant, el triomf té també efectes no desitjats, com són l’ambició desmesurada i l’excés de confiança, que aboquen a una mala comprensió de les circumstàncies històriques i aquest a l’error polític.

Analitzant la història atenenca dedueix que hi ha una correlació entre la prudència i la moderació dels seus ciutadans i l’èxit i el benestar de la polis. El lideratge polític també s’ha d’exercir internament com a forma d’autodomini. Una teoria política de la democràcia s’ha de centrar, per tant, als perills externs i als riscos que comporta els excessos interns.

Per tant, el gran home d’estat seria aquell que sap comprendre els conflictes d’interessos existents entre els ciutadans i sense perdre la visió de conjunt, s’erigeix com a mediador entre els interessos del conjunt de la polis i els interessos particulars dels seus ciutadans. La democràcia se’ns presenta com un règim polític capaç de desenvolupar el millor i el pitjor que hi ha en l’ésser humà, pot desenvolupar el seu potencial o arruïnar-lo en funció del saber fer polític d’aquest.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s