Ciceró i la defensa de la constitució republicana

Formula la teoria política per la Roma republicana just quan aquesta s’enfronta a la seva crisi definitiva. Escriu De la República, on aborda l’enunciat d’un model de règim basat en l’auctoritas d’un únic individu que per la seva virtut es fa mereixedor de dirigir els destins dels republicans. Parteix d’una forta abstracció i intenses afirmacions normatives.

L’obra s’escriu en un moment de canvi i Ciceró es veu a si mateix com una figura capaç d’aportar una solució al futur republicà. Usa el diàleg entre diversos individus per proposar una constitució mixta, integració de múltiples nivells en una sola forma de govern, com a la millor solució per l’organització de la República. A més, analitza que la vida pública exigeix del comportament actiu del ciutadà ja que els aspectes psicològics i culturals de la política són tan importants com els components jurídics. També parla de la justícia i de l’educació com a finalitat i instrument per tal d’assolir un Estat que duri i l’estabilitat social i política.

Al llarg de l’obra s’observa el progrés històric de centralització creixent del poder polític, de l’argumentació sobre les formes de govern i la constitució mixta deriva cap a una teoria del lideratge que s’espera que sigui forta, carismàtica, àgil i intel·ligent. La figura del filòsof-rei es presenta aquí transformada en el governant providencial que serà capaç d’assegurar els èxits constitucionals de la República romana. Aquesta figura troba molts lligams amb una figura molt important en el dret romà, el pater familias, és a dir, es transposa l’ordre familiar al conjunt de la societat, inaugurant així una llarga trajectòria en la teoria política.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s