Independentisme a Sant Joan Despí – Barri Centre

El barri Centre de Sant Joan Despí té un cens de 21.594 persones amb dret a vot, de les quals 15.842 van exercir el seu vot a les passades eleccions al Parlament de Catalunya l’any 2012. És a dir, encara tenim un volum de 5.752 persones que no tenen un posicionament declarat ni en l’independentisme ni en l’unionisme.

El barri Centre de Sant Joan Despí es divideix en 10 zones censals de les quals extraiem les següents dades electorals dels que van votar a les eleccions del 2012:

Centre - copia

Les zones de color groc són aquelles on l’espanyolisme (PP, C’s i PSC) superen a l’independentisme (CiU, ERC, CUP, SI) en nombre de vots però que no tenen majoria absoluta. En aquestes zones el rol i el posicionament dels votants d’ICV-EUiA es mostra clau per decantar la balança i és on caldrà fer més esforços centrant el debat de l’independentisme amb el trencament de l’statu quo i deslligant l’independentisme de CiU per complert.

La zona de color vermell és on l’espanyolisme té majoria absoluta. en aquest cas els esforços han d’anar orientats als votants del PSC explicant que el procés independentista és compatible amb sentir-se espanyol i que no s’han de renunciar a les arrels. Encara que aquesta zona serà la més complicada, la consolidació dels votants de ICV-EUiA és encara més clau, perquè no es vegin influenciats per l’espanyolisme dominant. El trencament de l’statu quo és clau per penetrar en aquesta àrea.

La zona de color blau cel és un l’independentisme és superior a l’unionisme però no té majoria absoluta. En aquesta àrea cal centrar tots els esforços a aconseguir la majoria absoluta.

1. A la secció censal #1 tenim:

 • 254 independentistes
 • 93 votants d’ICV-EUiA
 • 89 votants del PSC
 • 121 votants de PP-C’s-PxC
 • 192 abstencionistes

Els independentistes són superiors a la resta per separats per perfils diferents, organitzats poden contrarestar la força dels 121 votants més espanyolistes.

2. A la secció censal #2 tenim:

 • 183 independentistes
 • 97 votants d’ICV-EUiA
 • 143 votants del PSC
 • 178 votants de PP-C’s-PxC
 • 238 abstencionistes

els independentistes estan pràcticament igualats en nombre de vots als més espanyolistes, a més la balança es decanta cap a l’espanyolisme difícil de convèncer al haver-hi 143 del PSC en front a 97 d’ICV-EUiA, és una zona difícil, més que augmentar l’independentisme la feina és anular el vot negatiu a la independència cap a l’abstenció. Els abstencionistes són moltíssim i superen als independentistes, cal organitzar-se perquè no acabin a l’espanyolisme.

3. A la secció censal #3 tenim:

 • 420 independentistes
 • 157 votants d’ICV-EUiA
 • 211 votants del PSC
 • 239 votants de PP-C’s-PxC
 • 350 abstencionistes

Els independentistes superen els altres grups però desequilibra la balança el PSC amb més votants que ICV-EUiA, cal posicionar a aquests cap al l’independentisme i arreplegar la gran massa abstencionista.

4. A la secció censal #4 tenim:

 • 527 independentistes
 • 205 votants d’ICV-EUiA
 • 213 votants del PSC
 • 318  votants de PP-C’s-PxC
 • 469 abstencionistes

Com a la secció 3, a la 4 tenim més abstencionistes que mobilitzats en l’espanyolisme més dur, però una ICV-EUiA més forta que el PSC i un independentisme amb 100 persones més que l’anterior, aquí la feina ha de ser especialment intensa, s’estan ultimant els posicionaments.

5. A la secció censal #5 tenim:

 • 370 independentistes
 • 132 votants d’ICV-EUiA
 • 222 votants del PSC
 • 258 votants de PP-C’s-PxC
 • 348 abstencionistes

Al la secció més central del Barri centre tenim la situació bastant complicada, els abstencionistes tenen tanta força com el nombre d’independentistes que hi ha i tenim una ICV-EUiA més dèbil que el PSC. Aquí calen esforços moderats centrats en els abstencionistes i els verds.

6. A la secció censal #6 tenim:

 • 169 independentistes
 • 83 votants d’ICV-EUiA
 • 115 votants del PSC
 • 134 votants de PP-C’s-PxC
 • 266 abstencionistes

Aquesta és secció menys participativa del Barri Centre, cal centrar els esforços exclusivament en els abstencionistes.

7. A la secció censal #7 tenim:

 • 268 independentistes
 • 106 votants d’ICV-EUiA
 • 155 votants del PSC
 • 138 votants de PP-C’s-PxC
 • 297 abstencionistes

En aquesta zona hi ha un clima més independentista que a la 6 amb una mobilització similar en l’unionisme i més abstencionistes, cal centrar-se en els abstencionistes i els votants d’ICV-EUiA.

8. A la secció censal #8 tenim:

 • 285 independentistes
 • 104 votants d’ICV-EUiA
 • 145 votants del PSC
 • 210 votants de PP-C’s-PxC
 • 370 abstencionistes

Aquesta zona està completament polaritzada, cal decantar la balança amb els possibles que quedin per proporcionar i polaritzar més però cap a l’independentisme.

9. A la secció censal #9 tenim:

 • 293 independentistes
 • 87 votants d’ICV-EUiA
 • 116 votants del PSC
 • 180 votants de PP-C’s-PxC
 • 208 abstencionistes

Aquí existeix una polarització però diluïda pel vot del PSC al costat espanyolista, cal aprofitar aquest avantatge.

10. A la secció censal #10 tenim:

 • 405 independentistes
 • 153 votants d’ICV-EUiA
 • 123 votants del PSC
 • 309 votants de PP-C’s
 • 338 abstencionistes

Aquí la polarització és la més extrema, cal aconseguir per part dels votants d’ICV-EUiA i augmentar la diferencia amb abstencionistes.

Més enllà de com està la situació actual també cal mirar com ha evolucionat respecte a les eleccions al Parlament de Catalunya de l’any 2010. Veiem que ha passat:

Centre - copia (2)

Respecte a les eleccions del 2010 s’han pogut identificar a 4 votants clarament falangistes, 2 dels quals viuen a la zona 8, que segurament són els que tenen una bandera espanyola que ocupa tota la balconada al carrer Jacint Verdaguer, un altre que viu a la zona 6 i un altre a la zona propera al poliesportiu Salvador Gimeno a la zona 9.

En general les eleccions del 2012 han servit per mobilitzar al votant espanyolista a la zona Centre de Sant Joan Despí, menys a la secció 1.

Les zones on més s’ha mobilitzat nou votant independentista corresponen a les zones properes al Carrer Major, el Camí del Mig i Carrer de Bon Viatge. En canvi on l’independentisme ha perdut votants (degut més a la caiguda de CiU, es posa en dubte que siguin independentistes) a les proximitats de on resideixen els falangistes, al Eixample i a la zona propera a les vies del tren.

El PSC clarament mor al centre del Barri Centre però es recupera lleugerament de la caiguda de les 2010 a aquestes més recents a la perifèria del Barri Centre. L’espanyolisme però creix a tot arreu.

L’ùnica zona on s’han mobilitzat més independentistes ha sigut la zona 1, per cada independentista nou, un altre unionista es mobilitzava. A la zona central (zona 3 i 5) per cada independentista nou es mobilitzaven 2 unionistes nous. Al voltant d’aquestes zones els ratios pugen a 3,2 unionistes nous per cada independentista nou a la zona 7, 4,3 a la zona 4 i 5,1 a la zona 9. A la resta no s’han mobilitzat independentistes nous o fins i tot han perdut força i només ha servit per mobilitzar unionisme.

La tendència entre les diferents eleccions és clarament negativa, cal treballar per canviar la tendència que podria fer caure els que encara no estan mobilitzats en l’unionisme cap a aquí. Per tant, amb dades no del tot dolentes al Barri Centre tenim una feina més important que és canviar la tendència observable perquè el temps no es converteixi en el nostre enemic.

Anuncios

2 comentarios en “Independentisme a Sant Joan Despí – Barri Centre

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s