Qüestió de sentiments; la manipulació de ‘El Periódico’

Fa uns dies que ‘El Periódico’ publicava dades sobre una enquesta del GESOP i feia la següent afirmació:

“Com ja passava en el baròmetre del gener, el ‘sí’ a la independència guanyaria, però sense arrasar. El 57,8% votaria a favor d’un Estat català dins de la UE. El 36% votaria contra la independència.”

font

De fet aquestes dades surten de la pregunta P19 de l’enquesta que deia:

‘En qualsevol cas, estaria més aviat d’acord o més aviat en desacord que Catalunya s’independitzés d’Espanya i fos un nou estat dins la Unió Europea?’

El resultat que ens mostrava ‘El Periódico’ era el següent:

gesopp1

En realitat la pregunta no pregunta directament que votaria en una consulta sobre la independència i deixa moltes incògnites per resoldre: I els que no els hi agradaria que sigui dins de la Unió Europea? Podien haver votat més aviat en desacord o que li és igual o no ho sap? Implica estar més aviat d’acord votar sí? I estar més aviat d’acord votar no directament?

Malgrat que  ‘El Periódico’ no ha preguntat directament que votarien, a través de la pregunta D2 i D3 on es pregunta si se sent espanyol o català i si se sent independentista o no, podem juntament amb aquesta, la P19, calcular quin és el percentatge real dels que podrien votar sí en un referèndum per la independència.

Veiem com es senten el que responen que estarien més aviat d’acord amb la pregunta P19:

gesopp2

Resulta curiós perquè del total que responen a aquesta pregunta més aviat d’acord en que Catalunya fos un Estat independent dins de la Unió Europea hi ha que no se senten independentistes, això podria suposar que les probabilitats de votar SÍ a la independència fossin menors per aquest grup que per la resta, al igual que els que responen que no saben.

Veiem que responen els que estan més aviat en contra de la pregunta P19:

gesopp3

Es veu clarament com hi ha una part que ha dit que se sent independentista. Podrien ser aquests el que això de la Unió Europa els hi trontolla?

Veiem ara com se senten els que van respondre que no ho saben a la pregunta P19:

gesopp5

Veiem com els que responen a aquesta pregunta que no saben, la gran majoria es considera independentista i que ‘El Periódico’ aquest no els ha comptat dins el SÍ.

En qualsevol cas si tenim en consideració aquestes 3 variables, podem estimar els següents resultats:

gesopp6

Aproximadament un 50% del cens de tots els catalans  tenen altes probabilitats de votar SÍ a la independència, mentre que el vot NO es  manté en un 35% del cens de tots els catalans. Amb l’abstenció de la resta, el SÍ guanyaria amb un 58,8% i el NO perdria amb un 41,17%. Tot depèn de la mobilització per part dels que tenen poca probabilitat de votar SÍ per què la distància entre el SÍ i el NO s’eixampli.

Mirant les dades, electorals i la mateixa enquesta, també és possible calcular el percentatge a través dels vots electorals. Veiem el resultat:

consulta

Tornen a sortir uns resultats similars. Actualment l’independentisme guanyaria molt clarament si l’electorat unionista no es mobilitza i guanyaria igualment en un escenari de màxima mobilització però amb un petit marge.

En conclusió, l’independentisme ha de seguir treballant per eixamplar la base segura de votants independentistes per què com a mínim sigui del 50% del cens i no del 42% com sembla tenir ara per assegurar l’èxit de la consulta i del procés independentista. Això equival a 2,7 milions de catalans a favor de la independència, que assegurarien l’èxit en cas de màxima mobilització, quelcom improbable.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s