Contra el dogma neoliberal i a favor del dogma espanyolista, hipocresia a ICV?

Des de fa molt de temps que el discurs oficial d’ICV-EUiA va en contra del dogma neoliberal, que durant els últims anys les receptes econòmiques de l’austeritat que semblen que s’hagin convertit en dogma en la dreta europea han resultat inútils per recuperar el creixement econòmic i garantir el benestar social. Crítica també que aquest dogma està portant a una situació desesperada de moltes famílies i a més, augmenta de forma dramàtica la desigualtat entre rics i pobres.

ICV-EUiA no te cap remordiment en anomenar dogmàtics a aquells que davant la evidència es neguen a rectificar, i jo comparteixo amb ells aquesta crítica. No obstant això, aquests últims dies m’he trobat a uns quants militants d’ICV-EUiA que afirmen que votarien NO a la independència de Catalunya.

Malgrat que està més que demostrat que seguir a Espanya no ens portaria a una Espanya federal sinó a una Espanya més centralista i que és completament impossible que canviï el tarannà espanyol envers Catalunya ells segueixen creient que el projecte federal és possible, per dogma o fe cega.

Tenim els resultats de dècades, moltíssimes més dècades que les que han calgut pel demostrar que el dogma neoliberal era erroni, que ens demostren que Catalunya no encaixa en una Espanya que vol ser centralista i de matriu castellana; una Espanya que sempre tira més a la dreta que la societat catalana, on els hereus franquistes no sembla que vagin a esborrar-se del mapa i que té el suport espanyol per imposar a Catalunya coses tan greus com la tortura taurina o el foment de l’aniquilació de la cultura catalana.

El dèficit fiscal a qui perjudica precisament és a les classes populars catalanes que veuen com els seus impostos són més alts o tenen menys prestacions, i que això serveix per abaixar els impostos dels rics d’altres CCAA o per mantenir un sistema fiscal regressiu i en favor de la banca, les grans empreses i fortunes; i tot aquest sistema controlat i tancat des de Madrid, que Catalunya no pot canviar. No obstant això, ells aquest debat el banalitzen o el minimitzen, per què? dogma espanyolista?

Espanya ha demostrat durant dècades que no vol canviar, moltes més dècades que el que ha calgut per veure que el dogma neoliberal no funciona. Malgrat això, encara a ICV-EUiA queden dogmàtics espanyolistes que es consideren federalistes i que a més no pretenen canviar de parer, volen seguir intentant aquell vell somni federalista d’Espanya encara que sigui impossible.

Ni tan sols aquests dogmàtics han pensat a què ens podrien condemnar si votessin NO a la independència, perquè la hostilitat envers Catalunya podria augmentar i ens podrien fer perdre potser la única oportunitat de ser lliures i sobirans.

És tan fort el seu dogma espanyolista que es neguen a obrir-se davant la evidència definitivament cap a l’independentisme? Si és així, aquest sector no independentista d’ICV-EUiA pateix la mateixa malaltia  que el dogmàtic neoliberal, no deixen de ser el mateix, un es nega a canviar davant la evidència dels resultats de les polítiques socials i els altres que es neguen a canviar davant la evidència de que Espanya no serà federal, però al cap i a la fi, tots dos responen a un dogma.

La dreta és neoliberal i dogmàtica? La gent d’ICV-EUiA que votaria NO a la independència no es queda curta llavors. 

Anuncios

4 comentarios en “Contra el dogma neoliberal i a favor del dogma espanyolista, hipocresia a ICV?

 1. Sergi, m’encanten les teves reflexions. Sóc fan, sóc fan.

  Vull comentar-te un parell de coses sobre el teu escrit.

  En primer lloc, jo també tinc una certa tírria a aquests individus que són tan tebis davant d’un espanyolisme tan ferotge i no neutre sinó agressiu contra drets lingüístics, culturals i socials de Catalunya. No és només la immersió, també hem vist atemptats recentralitzadors que amenacen de carregar-se per exemple el model de petit comerç català.

  En fi, uns cretins. No obstant, per entendre’ls, has de tenir en compte que són gent que no creuen en fronteres. Seguint un fil marxista, vetllen per la defensa d’una classe que és a banda i banda de la frontera; per això se’ls fa poc important el tema de la independència. Fins i tot els fa nosa perquè pren el protagonisme a la lluita de classes com a concepte primordial de la política.

 2. Jo realment els entenc, però el que no entenc és per què no accepten el trencament de qualsevol Estat-Nació per l’autonomia política dels pobles i fer el moviment obrer veritablement transversal.

  La revolució socialista si de veritat la volen, no passa per la conservació dels vells Estat-Nació, sinó per la seva fragmentació per descentralitzar el poder cap als pobles d’Europa i eliminant d’una vegada per totes les fronteres actuals que no són fruit de processos democràtics, sinó de processos que res tenen a veure amb la democràcia.

  Jo puc entendre que alguns comunistes o socialistes de classe hagin confós la transversalitat del moviment obrer amb la creació de superestructures polítiques i només contemplin la unió d’estructures polítiques. Però això no és el que diu el sentit transversal de la nova esquerra verda, la raó es troba en la lliure unió i autodeterminació de qualsevol poble en entitats polítiques lliures i democràtiques.

  He escoltat dos ideals erronis i malentesos amb l’ideal genuí de l’esquerra. Un acabaria amb la creació de superestructures o un govern mundial i l’altra a la desaparició de l’Estat cap a un Anarcocapitalisme. Jo crec i penso que no són conscients de la fal·laç construcció mental que molts s’han construir falsament sobre el com s’han de regular i establir les fronteres polítiques.

 3. Bones,

  Acabo de conèixer el bloc a través d’un article que han compartit al facebook sobre ciutadans, i la veritat és que fa molt bona pinta i tot el que he llegit, veig que està escrit a consciència i amb grans coneixements.

  Tot i que molt més rovellat pels anys que han passat des que vaig acabar, concretament 10, també sóc politòleg.

  Puc compartir la crítica a certes visions de les bases d’ICV i, per descomptat, a la seva cúpula privilegiada.

  El que no hem queda clar és si ERC està contra el dogma neolliberal.

  Personalment no tinc res en contra l’independentisme, al contrari, m’hi sento. El que em preocupa molt és lo de “la independència primer”, desvincular l’emancipació nacional de la social.

  Penso que pot arribar un dia en què finalment siguem independents però, per la gran labor privatitzadora de CIU, amb els suports puntuals d’ERC i seguint els mandats de la Troika, aquest país ja hagi malvenut els seus principals actius socials, naturals etc.

  Salut!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s