Què vol dir independència SÍ i independència NO

Una proclamació de la sobirania no és res més que el reconeixement que el dret a decidir de Catalunya correspon ara als catalans i no al conjunt dels espanyols perquè així ho han expressat democràticament a les urnes. A partir d’aquí s’obre la via sobre decidir el model d’Estat que es vol.

S’ha de tenir molt clar que votar NO a la independència equival a seguir com estem ara i quedar subjectes al que decideixi el conjunt d’Espanya. En aquesta opció és impossible cap mena de federalisme o confederalisme. Una major descentralització o un reconeixement de singularitats no equival a cap d’aquestes opcions, simplement es tracta d’un Estat més descentralitzat o d’un Estat que reconeix la seva pluralitat però res més. Sempre el conjunt d’Espanya podrà en qualsevol moment plantejar un altre tipus d’Estat que no sigui aquest encara que una regió s’hi oposi: per exemple més centralisme i més control per part del govern central, que és la opció amb més suport a les darreres enquestes fetes a Espanya.

En canvi, votar SÍ a la independència equival a votar tota mena de formules d’Estat ben diferents: des de ser un Estat lliure independent, un Estat de la Unió Europea o un Estat dins d’una federació o confederació. El federalisme o el confederalisme per exemple és un model que parteix de les regions que lliurement decideixen unir-se, per això, qualsevol plantejament federalista o confederalista s’ha d’efectuar després de la independència. Una vegada Catalunya hagi decidit ser un Estat lliure i sobirà podria preguntar als ciutadans de Catalunya si es volen federar o confederar amb Espanya, Europa o amb qui sigui i després traslladar la pregunta a Espanya, Europa o amb qui sigui, i si totes dues entitats estan d’acord, doncs s’avançarà cap allò que decideixin els ciutadans.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s