No sé a qui votar el #25N, guia bàsica

AQUÍ: ANÀLISI DE PARTITS SEGONS LA IDEOLOGIA

COSES A REFLEXIONAR ABANS DE DECIDIR EL VOT

1.  Una baixa participació, es a dir, no votar, beneficia als partits amb topes electorals consolidats i més conservadors: CiU i PP

2. Votar a un partit que no obté representació o votar en blanc perjudica enormement als partits petits i beneficia als grans.

3. Entrar al Parlament o no pot fer variar enormement el repartiment. El vot útil és votar només aquells que estan a les portes d’entrar si és un partit que t’agrada.

4. El PP està al seu màxim de vot del seu electorat possible, quanta més participació, menys escons pel PP.

5. Quan les enquestes diuen que hi ha un empat tècnic PP – PSC – ERC, vol dir que UN vot pot marcar la diferència entre 1 escó més o menys.

Si estàs al 50% entre dos partits

Si estàs al 50% entre dos partits perquè et semblen igual de bons els seus programes o perquè et semblen per igual el mal menor aquí pots veure les implicacions electorals que té escollir una o una altra opció sense entrar en el seu programa ideològic.

Si estàs entre CiU i ERC, s’ha de valorar si t’interessa més tenir una majoria absoluta de CiU o que la segona força sigui ERC. Votar a CiU fa augmentar la possibilitat de majoria absoluta però també que la segona força sigui una diferent a ERC, com PP o PSC i el contrari si votes ERC.

Si estàs entre CiU i PSC, s’ha de valorar si t’interessa més tenir una majoria absoluta de CiU o que la segona força sigui PSC. Votar a CiU fa augmentar la possibilitat de majoria absoluta però també que la segona força sigui una diferent a PSC, com PP o ERC i el contrari si votes PSC.

Si estàs entre CiU i PP, s’ha de valorar si t’interessa més tenir una majoria absoluta de CiU o que la segona força sigui PP. Votar a CiU fa augmentar la possibilitat de majoria absoluta però també que la segona força sigui una diferent a PP, com PSC o ERC i el contrari si votes PP.

Si estàs entre CiU i SI, has de valorar si t’interessa més tenir una majoria absoluta de CiU o que SI es mantingui dins el Parlament. Si votes SI les probabilitat perquè es mantinguin augmenten i la probabilitat de majoria absoluta de CiU no es veuria afectada si SI no entra perquè seria el principal beneficiari. El vot útil sempre és als petits perquè augmenten les probabilitats que entrin.

Si estàs entre ERC i PSC, valora qui t’interessa més com a segona força, un sol vot pot determinar un escó més o menys. avançar o seguir com ara?

Si estàs entre ERC i ICV, valora que si prefereixes oposició d’alternativa forta encara que fos a costa de què el PP o el PSC siguin segona força, o si és millor que ERC sigui segona força a costa de què ICV no pugi tant.

Si estàs entre ERC i SI, valora si vols que ERC sigui segona força o que SI es mantingui al Parlament, que SI es mantingui al Parlament pot fer que PPSOE siguin segona força, però si ERC és segona força potser SI no es manté i es llencen vots,  el vot útil sempre és als petits perquè augmenten les probabilitats que entrin.

Si estàs entre ERC i CUP, valora si vols que ERC sigui segona força o que CUP entri al Parlament. Que entri la CUP al Parlament pot fer que PPSOE siguin segona força, però si ERC és segona força potser la CUP no entra i es llencen vots,  el vot útil sempre és als petits perquè augmenten les probabilitats que entrin.

Si estàs entre ICV i PSC, valora si t’interessa enfortir el PSC, els de sempre, els que ja coneixes, o enfortir una alternatives d’esquerres com ICV.

Si estàs entre ICV i CUP, valora si t’interessa més que la CUP entri al Parlament o enfortir ICV, el vot útil sempre és als petits perquè augmenten les probabilitats que entrin.

Si estàs entre PSC i PP, valora qui t’interessa més com a segona força, un sol vot pot determinar un escó més o menys. conservadorisme o progressisme?

Si estàs entre PSC i C’s, valora si t’interessa més fer més gran a una força nova que té clar que vol ser espanyola i seguir com ara en les autonomies o votar al PSC que és el que tothom ja coneix.

Si estàs entre PP i C’s, valora si t’interessa més fer més gran a una força nova que té clar que vol ser espanyola i seguir com ara en les autonomies o votar al PP que és el que tothom ja coneix.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s