Per què és absurd plantejar un referèndum a Catalunya amb més de dos respostes possibles com planteja ICV? #25N

Imaginem una pregunta que contempli quin model de Catalunya es prefereix, que serien quedar com ara (autonomisme) o avançar al federalisme o la independència. Si ens basem en les últimes enquestes sobre les preferències imaginem que surt un resultat de 25% autonomisme, 35% federalisme i 40% independència.

No podríem fer cap opció perquè si optem per independència tindríem que l’autonomisme i el federalisme junts són superiors, però tampoc podríem optar pel federalisme, ja que la opció independentista és major.

Tampoc davant tal desacord podríem quedar tal com estem, perquè suposaria acceptar l’opció autonomista, que seria la més minoritària i la que genera més rebuig.

El veritable sentit d’un referèndum és que aquest s’ha de plantejar entre si es vol independència o no. És un contrasentit preguntar sobre el federalisme, ja que aquest no depèn dels catalans, depèn dels espanyols que es vulguin casar amb els catalans de forma federal, el que l’opció federal generaria encara més frustració.

Si realment ICV vol fer un front d’esquerres contra la política neoliberal, la seva primera prioritat hauria de ser acabar amb el debat nacional que només es produirà amb la independència de Catalunya. Serà quan ens podrem centrar en l’eix esquerra – dreta. Fins llavors, allargar el procés de secessió suposa menys debat social i més debat nacional.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s