La Catalunya independent serà un país controlat per la dreta?

No, per diversos motius:

En primer lloc, la socialdemocràcia catalana. CiU ha replegat a votants socialdemòcrates catalanistes que només es van acostar al PSC en l’època de Maragall i que ara que molts es tornen independentistes si veuen factible apropar-se a ERC, com no havien fet abans i és normal observar en estudis, un transvasament de vots de CiU-ERC.

En segon lloc, cal recordar que l’època de Pujol va ser una època moderada i Pujol mai ha estat del costat neoliberal en què està virant el centre més dretà de CDC. Pujol va construir estructures d’Estat per dir-ho d’alguna manera a Catalunya i va suposar el model de transició catalana nacional, però aquest discurs s’acaba.

En tercer lloc, avui, CiU que no té majoria absoluta va tornar a recollir a votants d’ideologies molt diverses per la promesa del pacte fiscal al 2010 i ara amb la promesa del dret a decidir aquest 25N. CiU va provocar al 2010 una quantitat de vots al partit recolzats sobre la necessitat de tenir un govern fort per poder negociar amb Madrid. CiU mai va fer esment en el seu programa i mai se li havia vist el seu viratge neoliberal. I tot i això, i tenint tot a favor, CiU no ha aconseguit majoria absoluta.

En quart lloc, el PP a Catalunya no és un partit de dretes, és el partit espanyolista per antonomàsia i avui aglutina des de conservadors a liberals de dretes espanyolistes com classes obreres de l’àrea metropolitana més espanyolistes, com el cas de Badalona. No podem dir que tots els vots del PP a una Catalunya independent vagin cap a la futura dreta catalana.

Finalment, hem de tenir en compte que depenent com vagin les coses, és possible una ruptura dels liberals de CDC amb els conservadors d’UDC per formar els respectius partits, el conservador i el liberal. Recordo que a Europa CDC hi ha el grup dels liberals amb Tremosa, però UDC es presenta amb el PP, el partit conservador a Europa.

L’eix nacional ha distorsionat la política catalana, deixant a la veritable socialdemocràcia difusa entre tots els partits, tots els partits de l’arc parlamentari català han recollit socialdemòcrates, que a causa de l’eix nacional no s’han decantat pel llavors la referència socialdemòcrata, el PSC .

Sent avui la societat catalana una societat més posicionada cap a l’esquerra com ho demostren les enquestes.

Anuncios

Un comentario en “La Catalunya independent serà un país controlat per la dreta?

  1. Jo ho resumiria en 2 punts:

    1. En un país independent i democràtic, governa qui treu més vots. Si els catalans volen un govern d’esquerres, tindran govern d’esquerres. Jo abans que de dretes i d’esquerres, sóc demòcrata i vull que es respectin els drets de la majoria. M’escandalitza que des de l’esquerra alguns no acceptin que governi el més votat si és que no són dels seus.

    2. A Espanya, actualment, ja estem controlats per la dreta. No parlo només del PP. Parlo del seu braç mediàtic, del seu braç judicial (remember TC?), del seu braç empresarial (Opus) i religiós. És IMPOSSIBLE que Catalunya arribi a estar mai tan controlada per la dreta com Espanya.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s